Sprogs status i Danmark år 2021
"Den 12. januar afholder vi som tidligere annonceret den tredje dekannuale konference om sprogs status i Danmark. Emnet er denne gang Sprogs status i Danmark år 2021. De tidligere konferencer blev holdt i 1991 (om sprog i 2001) og 2001 (om sprog i 2011). Konferencen finder sted på Københavns Universitet Amager”.
Det var oplægget til konferencen, der fandt sted i 2011.
Indlæggene fra konferencen blev udgivet i en publikation af samme navn. I indledningen skrev redaktørerne J. Normann Jørgensen & Anne Holmen blandt andet:
”Siden 2001 er der nemlig sket en del i dansk sprogpolitik. Kulturministeriet har foranlediget udgivelse af to rapporter (2003, 2008), og ministeren for nordiske anliggender har i 2006 underskrevet den nordiske sprogdeklaration. Der er blevet fastlagt en politik om ”parallelsproglighed”, dvs. en politik, der nærmest gør dansk og engelsk til officielle sprog i det offentlige, i hvert fald på nationalt niveau. Omkostningen for undervisningen i sprog, der hverken er dansk eller engelsk, er uoverskuelige, i hvert fald lige nu i 2010 (Holmen 2007), og følgerne på langt sigt for sprogkompetencerne i den danske befolkning kan opfattes som dystre (Handelshøjskolen 2008)”.
Har det danske sprog en fremtid?
Nu er det så blevet 2021 – 10 år senere. Og professor Anne Holmen har planlagt en forelæsning på Folkeuniversitet i København den 24. februar med titlen: Har det danske sprog en fremtid?
Oplægget til forelæsningen lyder sådan:
”Det danske sprogs levedygtighed er ofte genstand for offentlig diskussion. Nogle er bekymrede for, at dansk er ved at tabe terræn til engelsk, mens andre ser sproget som meget stærkt. Argumenterne er både sproglige og samfundsmæssige, og der er mange holdninger i spil. … Forelæsningen vil fokusere på undersøgelser af dels den nyere sproglige udvikling indenfor dansk og dels sprogbugsmønstre på arbejdspladser og i medier”.
Hvordan går det med parallelsprogligheden? Holdt forudsigelserne fra 2011 stik?
Ingen kommentarer:
Send en kommentar