fredag den 15. maj 2020

De kommunikative og sproglige uddannelsers stilling i Danmark - Årsberetning fra Censorformandskabet for erhvervskommunikation og ‐sprog 2018-19





”I de sidste fem år er en række erhvervssproglige uddannelser lukket. Alle de universiteter, censorkorpset betjener, er ramt. Udbuddet af uddannelser med andre fremmedsprog end engelsk er blevet væsentligt begrænset over en årrække. Det skyldes i CBS’ tilfælde et strategisk fravalg af sproguddannelserne og i andre tilfælde pålagte dimensioneringer af uddannelserne (begrundet i kandidatledighed), indskrænkninger af engelsksprogede studiepladser eller manglende antal ansøgere til uddannelserne.

Den faldende interesse for at studere kommunikation og sprog har sandsynligvis sammenhæng med gymnasiereformen 2005, hvor gymnasierne fik mulighed for at tilbyde skræddersyede studieretninger. Tidligere var omkring halvdelen af en studenterårgang nysproglige, der udover engelsk havde tysk, fransk og latin samt andre valgfrie sprogfag. Kun få af de studieretninger, der nu tilbydes, har andre fremmedsprog end engelsk, hvilket indebærer, at det - mod tidligere de fleste - nu kun er 4 procent af studenterne, der får eksamen i tre fremmedsprog. Det er på den baggrund forståeligt, at færre når at få interesse for andre sprog end engelsk, inden de vælger videregående uddannelse.

Udviklingen kan komme til at koste det danske samfund og erhvervslivet dyrt. Hvis danske virksomheder ikke er i stand til at kommunikere flydende og umisforståeligt samt at udforme tilbud, aftaler og kontrakter på fremmedsprog på et højt fagligt niveau, men kun kan forhandle med sprogkundskaber på eller lidt over gymnasieniveau i en globaliseret verden, risikerer danske virksomheder at tabe markedsandele på eksportmarkederne og samfundet at lide milliardstore tab i samhandelen med udlandet.”

Kilde: Årsberetning fra Censorformandskabet for erhvervskommunikation og ‐sprog 2018-19, kapitel 14. 18. årsberetning fra Censorformandskabet for erhvervskommunikation og ‐sprog for perioden 1. januar 2018 til 31. december 2019. 

Censorsekretariatet for Erhvervskommunikation og -sprog

Ingen kommentarer:

Send en kommentar