mandag den 2. december 2019

Sprogambassadørerne hos Dansk Sprognævn



Sprogambassadørerne er et netværk for sprogmedarbejdere i den private og offentlige sektor (ikke oversættelsesbureauer), som ønsker at videndele og erfaringsudveksle. Formålet er, at vi sammen bliver skarpere til at levere den sproglige support, der er behov for i virksomhederne, og vise, hvordan vi derigennem skaber værdi.

En sprød, solrig efterårsdag mødtes Sprogambassadørerne hos Dansk Sprognævn (DS) i Bogense. Emnerne førte os vidt omkring - fra tilblivelsen af nye danske ord, til digitale sprogressourcer over uddannelse i fremmedsprog til fynsk brunsviger.



Direktør Thomas Hestbæk Andersen og seniorkonsulent Ida Elisabeth Mørch fortalte om Dansk Sprognævns historie og aktiviteter. Dansk Sprognævn er en levende institution med en lang tradition. Retskrivningsordbogen kender vi og bruger. Men Ida opfordrede os til at downloade den til mobilen via appen RO+. Ida talte også varmt om sproget.dk, som rummer mange saglige artikler. Op til jul er sproget.dk også stedet, hvor man kan finde quizzen til årets julefrokost. Thomas inspirerede os til at give et bud på Årets ord i 2019, som DS kårer i samarbejde med P1’s radioudsendelse Klog på Sprog.  'Hvidvask' var årets ord i 2018.



Med afsæt i rapporten om Dansk Sprogteknologi i Verdensklasse gjorde seniorforsker Peter Juel Henriksen status over, hvor dansk sprogteknologi står i dag. Den gode nyhed er, at det går godt med dansk talegenkendelse, så eksempelvis Siri, Google Assistant, Alexa m.m. bliver i stand til at modtage lige så avancerede kommandoer på dansk som på engelsk. Det danske marked for talegenkendelse er i ekspansiv vækst. Talegenkendelse er særligt efterspurgt inden for bank- og forsikringsbranchen. Dansk Sprognævns anbefaling er at satse på hjemmefødt sprogteknologi udviklet i et stærkt dansk forskningsmiljø sammen med Digitaliseringsstyrelsen. Men det kræver penge til forskning, top-down-styring af forskning fremfor små decentrale forskningsenheder og masser af sprogdata af høj kvalitet. Alle Sprogambassadører blev opfordret til at donere sprogdata, i det omfang det er muligt.

Projektkoordinator Ana Kanareva-Dimitrovska og projektkoordinator Sidsel Rastrup Magnussen fra Det Nationale Center for Fremmedsprog (NCFF) stillede skarpt på NCFF's etablering, virke og aktiviteter. NCFF's primære formål er at understøtte og styrke fremmedsprog i uddannelsessystemet. Eksempelvis er gymnasierne bekymrede for, at de om få år mangler sprogundervisere. Centret har eksisteret i et års tid og medfinansierer allerede en lang række sproginitiativer rundt om i landet. Det helt centrale i centrets virke er at tale fremmedsproglige kompetencer op blandt børn og unge især, som har meget svært ved at se værdien i at kunne andre fremmedsprog end engelsk.
Sprogambassadørerne samlede en liste over ideer og ønsker til NCFF og tilbød at være med til at bygge bro til erhvervslivet.



Tak til Dansk Sprognævn for at lægge lokaler til arrangementet i hjertet af det danske sproglandskab. Tak til Det Nationale Center for Fremmedsprog for at dele tanker og ideer og fortælle om projekter til at fremme vores fagområde. Tak til Forbundet Kommunikation og Sprog for at sponsorere sandwich og fynsk brunsviger.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar